Slaapproblemen, vermoeidheid, burn-out

Circa 10% van de Nederlanders heeft last van slapeloosheid dit kan variëren van: in- en doorslaapproblemen, te vroeg wakker, nachtmerries, slaapwandelen, rusteloosheid, somnolentie. Slecht slapen heeft een enorme invloed op de levenskwaliteit.  Alle aspecten van hoe de slaap is dragen bij aan een goede diagnose van de onbalans. Dit bepaald dus de behandeling.

Er zijn nogal wat oorzaken voor vermoeidheid. Maar als de klachten aanhouden of het dagelijkse leven gaan beïnvloeden, dan is het zaak om er iets aan te doen.
De ene vermoeidheid is de andere niet. We kunnen geestelijk moe zijn, lichamelijk of een combinatie van beide. Bij lichamelijke vermoeidheid voelt het lichaam of de ledematen (lood)zwaar aan. Er is nauwelijks energie om nog iets ondernemen.
Mentale vermoeidheid gaat vaak samen met verminderde concentratie en lusteloosheid. Voor beide vormen geldt dat deze een gedeelte van de dag aanwezig kunnen zijn of voortdurend.
Door de holistische kijk van de acupunctuur waar in lichaam en geest één zijn, zal de behandeling – afhankelijk van de oorzaak – in het algemeen erop gericht zijn om het zelfgenezende vermogen van het lichaam te stimuleren. Zodat u na een aantal behandelingen met vernieuwde energie in het leven kunt staan.
Burn-out heeft een langduriger karakter. Het behandelprincipe is niet anders dan bij vermoeidheid, alleen is hier sprake van een ernstigere uitputting van het lichaam.