Werkwijze

1

De eerste afspraak bij Acupunctuur Praktijk Zonnewiel Tilburg is er op gericht om de achtergrond van uw klacht(en) zo helder mogelijk te krijgen. Ik zal vragen stellen over uw klachten maar ook over eet-,  drink- en leefgewoonten, uw ontlasting, slaappatroon, energieniveau, menstruatiecyclus, erfelijke achtergrond, werkomstandigheden en overige bijzonderheden die van belang kunnen zijn. Beide polsen zal ik voelen op diverse niveaus en ik zal uw tong bekijken. Ook let ik op uw kleur, uitstraling, haar, nagels en lichaamshouding.
Dit alles om een goed beeld te krijgen voor de behandelmethode die het best voor u is.

2

In het tweede gedeelte van onze eerste afspraak zal direct een begin met de behandeling gemaakt worden. De behandeling met acupunctuurnaalden zal van 30 tot 60 minuten duren. Het inbrengen van de naalden is doorgaans niet pijnlijk, wel kunt u een lastig te definiëren gevoel ervaren na het inbrengen van de naalden. Alsof er een elektrisch stroompje loopt.

3...

De eerste weken wordt u een maal per week behandeld. Afhankelijk van het verloop van de klachten neemt deze frequentie af. De duur van de totale behandeling is dan vooral afhankelijk van de chroniciteit van de klacht. De meeste mensen zie ik een paar weken tot een paar maanden in Acupunctuur Praktijk Zonnewiel Tilburg, sommige behandelingen duren jaren, vooral bij chronische klachten.

 

Indien nodig zal ik andere Chinese geneeswijzen toepassen zoals:

Moxa-therapie is een onderdeel van acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde. Moxa is een kruid dat heel voedend en verwarmend werkt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een moxastick die boven het lichaam gebrand wordt ter plaatst van een acupunctuurpunt. Een moxastick heeft iets weg van een sigaar. Als deze wordt aangestoken, verspreidt hij over het acupunctuurpunt een intensieve warmte die bijzonder aangenaam is en absoluut pijnloos. In de praktijk gebruik ik doorgaans een moxa lamp.

Bij cupping of cuppen wordt gebruik gemaakt van cups van aardewerk, bamboe of glas. In mijn praktijk maak ik gebruik van glazen cups van verschillende doorsneden. Dit om de hygiëne te waarborgen. De lucht in de cups word doormiddel van een vlam verwarmt. Door de cup dan op de huid te plaatsen, zal hier een vacuüm ontstaan.
Er kan één enkele cup gebruik worden maar het is ook mogelijk meerdere cups op het lichaam te plaatsen. Dit is afhankelijk van de conditie van de cliënt en de grootte van het te behandelen gebied. De sterkte van het vacuüm is mede bepalend voor het uiteindelijke therapeutische effect van deze behandeling. Verder is natuurlijk ook de tijdsduur van belang. Deze zal ergens tussen de vijf en vijftien minuten liggen. Cuppen zal onderliggende stagnatie los maken en de stagnatie producten naar de bovenste laag van de huid brengen, waar het lichaam het sein krijgt dit op te ruimen. Ook word de doorbloeding in spieren en weefsels verbetert met cuppen.

Voorschrijven van Chinese patent kruiden, welke ik bestel bij de NatuurApotheek in Pijnacker.

 

Uw eigen inzet in de behandeling is mede van groot belang, te denken valt hierbij aan aanpassingen in uw voedingspatroon en leefgewoonten.

Elke nieuwe afspraak kijken we naar de vordering in het bestrijden van de klachten, zal pols- en tongdiagnostiek plaats vinden en wordt zo nodig de behandelingsmethode aangepast. Indien er na 5 behandelingen geen duidelijke verandering plaats vind, bespreek ik met u of acupunctuur wel de goede oplossing voor u is.

Lichamelijke en geestelijke reacties op acupunctuur zijn heel verschillend en niet altijd te voorspellen. Daarom is het noodzakelijk dat u oplettend bent en elke verandering van uw lichaam probeert te registreren. Wij bespreken deze altijd op uw vervolgconsult.