Over acupunctuur

Acupunctuur is de bekendste Traditionele Chinese behandelmethode die niet alleen in staat is klachten te verlichten of op te lossen maar ook het ontstaan van klachten weet te voorkomen.
Door de cyclische bewegingen van de natuur nauwlettend te bestuderen heeft men, al meer dan 2000 jaar geleden, ontdekt dat dit ook toegepast kan worden op het lichaam. Bij veranderingen past de natuur zich aan. Dit zelfregulerend vermogen van de natuur werkt ook in het lichaam.

Bij acupunctuur wordt de conditie van de cliënt geobserveerd. Door de verschillende energiestromen te bekijken wordt de onderliggende oorzaak van de klachten gezocht. Dit betekent dat soms de oorzaak, soms de klacht en soms beide als hoofddoel in de behandeling worden gesteld. Ondervraging, pols- en tongdiagnose zijn de belangrijkste middelen die gebruikt worden in de acupunctuur. Als eenmaal de diagnose gesteld is, wordt door het aanprikken van de acupunctuurpunten de energiebalans zo hersteld dat de klachten verdwijnen. De behandeling is er op gericht om de energiehuishouding te harmoniseren. Acupunctuur is niets anders dan het stimuleren, of soms remmen, van de juiste energie op de juiste plek. Dit gebeurt door het inbrengen van acupunctuurnaalden op vaste punten in de meridianen, de energiebanen van het lichaam.

De klachten waarvoor u bij Acupunctuur Praktijk Zonnewiel Tilburg terecht kunt zijn heel divers. Omdat er zowel naar de uiting als naar de onderliggende oorzaak gekeken wordt, is het de bedoeling dat er een oplossing gevonden wordt voor de lange termijn. Dit betekent niet dat klachten in bepaalde situaties niet weer terug kunnen komen. Het lichaam wil na bijvoorbeeld een traumatische ervaring terugvallen naar de situatie waaraan het lange tijd gewend is geweest.

Voor meer informatie:

Acupuncturist-info, voor allerlei vragen en informatie

NVPA, De Nederlandse Patiëntenvereniging Voor Acupunctuur

ZHONG, de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

De Acupunctuurgids, kwaliteitsinformatie over acupunctuur & Chinese Geneeskunde