Nervositeit - Angst - Depressie

Angst word beschreven als een onaangename en emotionele toestand waarin men sterk negatieve verwachtingen heeft.
Angst zorgt voor verhoogde werkzaamheid en activiteit van het autonome zenuwstelsel, dit kan zich bijvoorbeeld uiten in hartkloppingen en beven.
Angst kan zich voordoen in bepaalde omstandigheden, dit noemt men situatiegebonden angst. Maar het kan ook onafhankelijk zijn van omstandigheden en een kenmerk zijn van een persoon, dit noemt men persoonsgebonden angst.

In de Traditionele Chinese geneeskunde zijn de vijf elementen elk met een emotie verbonden, angst hoort hierbij voornamelijk bij het water element. Door te zorgen dat deze weer optimaal functioneert kan dit dus goed remmend werken op de angst. Voor nervositeit en depressie gelden dat er andere elementen (Vuur, Hout, Metaal en Aarde) als belangrijkste niet goed functioneren. Volgens de holistische visie waar Chinese geneeskunde werkt, zullen alle elementen bekeken worden om duidelijk te krijgen wat de onderliggende oorzaak is. Acupunctuur zal dus niet alleen de symptomen behandelen maar ook de onderliggende oorzaak om een langduriger effect te bereiken.