Aandoeningen luchtwegen

Hooikoorts, astma, chronische verkoudheid

Hooikoortsklachten kunnen zich voordoen van februari tot augustus en treden vooral buiten op bij droog weer als er veel stuifmeel in de lucht zit. Iemand met hooikoorts kan tegelijkertijd allergisch zijn voor huisstofmijt, huisdieren of andere stoffen.
Hooikoorts is dus een reactie van het afweersysteem. Bij personen met hooikoorts reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals stuifmeel. Door met acupunctuur de afweer te versterken, reageert iemand dus minder of niet meer op de allergenen.
Bij hooikoorts is het beter om voor het seizoen te beginnen met acupunctuur omdat men dan de onderliggende oorzaak (de zwakke afweer) kan versterken. Als men in het hooikoortsseizoen komt is het voornaamste deel van de behandeling erop gericht om de symptomen te bestrijden. Dit omdat deze dan hevig zijn en er minder kan worden gewerkt aan de onderliggende oorzaak.
Bij herhaalde behandeling voor hooikoorts, worden de klachten naarmate de jaren vorderen steeds minder. Dus het advies is voor het seizoen te starten met behandelen, door te behandelen in het seizoen en het volgende jaar bij de eerste symptomen.

Astmaklachten kenmerken zich door benauwdheid als gevolg van luchtwegontsteking of prikkeling door bepaalde stoffen. Net als bij hooikoorts kun je de reactie op de prikkel verlichten en zorgen dat slijmproductie afneemt. Bij acupunctuur wordt onderscheid gemaakt tussen astma op jonge leeftijd en astma die later ontstaat. Dit is een belangrijk verschil omdat dit bepaald welke energetische onbalans er is, dit maakt dus het verschil in de behandeling.

Chronische verkoudheid heeft vaak te maken met een zwakke longenergie waardoor men een verkoudheid niet te boven komt. Door deze energie te versterken zorg je met acupunctuur dat men minder vatbaar is. En de slijmvorming wordt opgelost. Dus eigenlijk doorbreek je de vicieuze cirkel.
Bij de aanvang van een verkoudheid zit de ziekte in de buitenste laag van ons energiesysteem, als het lichaam het daar kan bestrijden gebeurd er niets. Lukt dit niet dan dringt deze verder door in het lichaam en wordt men ziek.  Als je lichaam het  gevecht aangaat, zal dit zich uiten in de welbekende slijmvorming, keelpijn, koorts etc. bij verkoudheden.